Mancare

Gustul fericirii de odinioara, intr-un oras trist: gatind foul in Alep.


Shop-urile de foul sunt peste tot in lumea araba.

Din Egipt, in Sudan, din Siria in Liban, foul-ul e vedeta diminetilor arabesti atunci cand vine vorba de un mic dejun autentic.

Astazi vorbim de un om devenit legenda intr-un oras al tristetii, o data fascinant prin frumusetea si cultura sa coplesitoare in sfera tarilor arabe: orasul Alep.

Abù Abdo el Fawal este cunoscut drept cel mai faimos vanzator de foul in orasul sau natal. Intregul Alep se strangea odinioana la shop-ul sau pentru a primi foul cum doar in regiunea aceasta se gaseste, dupa o reteta proprie, diferita de altele din zona araba.

Oare de ce asa mare succes pe omul acesta cu chip de bunic bland?

Raspunsul e simplu de gasit: sufletul pus in munca, modestia, banul strans cinstit si dragostea pentru aproape, sunt ingredientele care de-a lungul vremii i-au cucerit pe sirienii din Alep.

Ultimii ani au adus nori pe cerul senin al Alepului. Si griji multe. Dumnezeu sa ajute pe toata lumea, sa fie liniste atat pentru sirienii cu lacrimi in suflet, cat si pentru natiunile intregului Pamant.

Iar farfuriile cu foul sa-i stranga pe toti impreuna, din nou cu zambete si apetit, ca-n vremurile frumoase de demult. Pana la o noua postare, toate cele bune. (foto- Abù Abdo el Fawal servind foul la shop-ul sau din Alep, Siria)

 

Sambusek

Coltunasi arabesti umpluti cu carne de vita si muguri de pin - Sambusek
 
Din cantitatile mentionate rezulta 52 de coltunasi. S-au calculat 6 coltunasi per portie, dar, avand in vedere ca sunt deliciosi, s-ar putea ca portiile sa necesite o ajustare. 
 
Prepararea aluatului
 
Se dizolva drojdia in 2 linguri de apa calduta, apoi se amesteca toate ingredientele cu exceptia restului de apa.
 
Aceasta din urma se va turna gradat, in timp ce se amesteca aluatul, pana cand devine ferm si elastic.
 
Se lasa sa se odihneasca la temperatura camerei, cat timp se prepara umplutura.
 
Umplutura
 
Se incinge uleiul, intr-o cratita. Se adauga carnea de vita, mugurii de pin si ceapa si se asezoneaza dupa gust, cu sare si piper. Se amesteca din cand in cand, pana cand carnea isi schimba culoarea, apoi se ia de pe foc. Se adauga patrunjelul tocat, se amesteca in carne si umplutura este gata.
 
Pe suprafata de lucru presarata cu faina, se intinde o foaie de aluat, apoi cu ajutorul unei cani cu gura larga, se taie rondele de 8 cm in diametru.
 
Se asaza in mijlocul fiecarui disc de aluat, cate doua lingurite de umplutura, apoi se indoaie in jumatate, obtinandu-se forma de semiluna, caracteristica acestui preparat si se preseaza marginile pentru a sigila coltunasii.
 
Intr-o tigaie mare, se incing cele 4 cani de ulei si se prajesc coltunasii, in transe, pe fiecare parte, cate 3-4 minute, pana devin aurii.
 
Se scot pe prosoape de hartie si se servesc fierbinti sau la temperatura camerei.
 
 

Hummus

2 cani naut fiert
2 linguri pasta susan (tahini)
sucul de la 1 lamaie
2 catei usturoi
3 linguri ulei masline
sare
Pentru servit
ulei masline
chili
seminte susan
patrunjel tocat
Hummus - Preparare
Dupa ce ati fiert nautul, retineti o cana de apa din fiertura.
Intr-un robot puneti nautul fiert si-l mixati bine apoi il lasati sa se raceasca complet.
Adaugati restul ingredientelor si mixati pana se marunteste bine, turnati apoi incet apa pana obtineti textura dorita pentru humusul vostru. Eu am folosit o cana de apa.
Lasati robotul sa mai mearga inca 1 minut ca sa aveti o pasta foarte fina.
Hummusul se serveste astfel: pe o farfurie se pune humus si se intinde cu dosul unei linguri, apoi se stropeste cu ulei de masline, chili (sau boia), seminte de susan si se presara patrunjel (sau coriandru) tocat. Se serveste cu lipie.
Se pastreaza intr-un borcan, la frigider. Trebuie consumat in decurs de o saptamana.
 

Fatoush

M-am saturat de iarna! Tanjesc dupa salatele de vara, cu rosii si castraveti aromati. M-am cam saturat de mancarurile fierte si rasfierte de fasole sau linte, de eternele tocanuri. Sunt bune, nu zic nu, dar simt din plin lipsa cruditatilor.
Ca urmare am zis ca fac o salata de vara in mijlocul iernii, macar sa-mi amagesc poftele. Adaugand putina ceapa verde si usturoi nici n-am simtit ca e asa si asa castravetele, am adaugat rosii cherry fiindca sunt foarte dulci chiar si in aceasta perioada, apoi putin za`atar ca sa invioreze aromele si gata, la sfarsit dressingul simplu. Foarte reusita salatica mea! Mai mult decat un compromis, cum credeam la inceput. Am servit-o cu pulpe la cuptor.
Ingrediente pentru Fatoush
1 castravete lung (sau 4 castraveciori)
10-15 rosii cherry (sau 2 rosii normale)
6 ridichi mici
5 frunze salata
3 fire ceapa verde (sau 1 ceapa rosie mica)
1 catel usturoi
6 fire patrunjel
cateva fruze de menta (optional)
1 lipie
1 lingurita za'atar
5 linguri ulei masline
2 linguri suc de lamaie
sare
Portii: 2
Fatoush - Preparare
Se taie rosiile, castravetele si ridichile bucati. Se toaca ceapa rondele iar usturoiul, patrunjelul si menta foarte fin. Salata se taie fasii. Se pun toate intr-un bol incapator.
Lipia se prajeste pe ambele parti, intr-o tigaie teflonata, fara grasime, pana e crocanta. Nu trebuie sa se rumeneasca, doar sa se usuce un pic. Se rupe lipia bucatele mici in bolul cu salata.
* lipia se poate praji si la cuptor dar riscul sa o ardeti e mai mare, eu prefer sa o prajesc in tigaie
Se presara sare dupa gust si za'atar peste salata. Se amesteca usor, sa nu strivim legumele.
Se amesteca uleiul cu sucul de lamaie pana devine o emulsie si se toarna peste salata. Mai amestecam un pic. Servim imediat.
 

Falafel

Chiftelutele de naut sunt ideale pentru vegetarieni sau in perioada postului. Se servesc in lipie, alaturi de salate proaspete (fatoush), muraturi (mai ales ardei iuti murati), legume la grill, sos de susan (tahini) si hummus.
Ingrediente pentru Falafel
200 gr naut
2 felii franzela (fara coaja)
1 lingura rasa faina
1 ceapa medie
2-3 catei usturoi
1 legaturica patrunjel
1 lingurita rasa coriandru boabe macinat
1 varf lingurita chimion (cumin) macinat
1/2 lingurita piper
1/2 lingurita turmenic (sau 1/2 lingurita boia dulce)
chili (dupa gust; cca 4-5 rasnite)
1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu
1 lingura seminte susan (optional)
sare
ulei pentru prajit
Bucati: 30
Falafel - Preparare
Se pune multa apa peste naut si se lasa la inmuiat peste noapte (sau macar 4 ore).
Se scurge nautul de apa si se mixeaza bine in robotel.
Se adauga faina, painea sfaramata, ceapa, usturoiul si patrunjelul tocate fin. Se adauga restul condimentelor si se mixeaza iar pana se vede pe fundul vasului robotelului ca devine pastroasa compozitia.
Se da compozitia la frigider pentru 1 ora.
Se modeleaza bile mici din compozitie.
Se incinge bine uleiul intr-o tigaie adanca (se verifica sa fie uleiul incins presarand putina faina si daca sfaraie e ok). Se da focul la mic si apoi se pun pun chiftelutele in baia de ulei si se prajesc pana devin aurii pe deasupra, cca 5 minute.

Salata marocana de sfecla rosie

2 sfecle rosii
2 linguri ulei (de masline)
1/2 lamaie
1 catel usturoi (sau 1/2 ceapa)
1/4 legatura patrunjel (sau coriandru, daca va place)
1 varf lingurita chimion macinat
sare, piper, chili
Salata marocana de sfecla rosie - Preparare
Se fierbe sfecla rosie curatata de coaja in multa apa cu sare pana intra furculita usor in ea. Se lasa sa se racoreasca, apoi se taie cubulete.
Se striveste usturoiul (sau se toaca ceapa marunt). Se stropeste cu 1 lingura suc de lamaie si se lasa sa stea 10 minute. Se adauga uleiul si se amesteca pana devine ca o emulsie.
Se presara sfecla cu sare, piper, chili si chimion. Se amesteca usor.
Se toarna dressingul si se amesteca iar usor.
Se adauga patrunjelul tocat fin si se stoarce restul de suc de lamaie. Se amesteca usor si se gusta de condimente.
Se lasa sa stea 1 ora sa se amestece gusturile, apoi se poate servi cu felii de lamaie alaturi pentru cine o doreste mai acrisoara.

Alte articole

Get connected with Us

Subscribe to our newsletter

القسم العربي

السيدة مريم رجوي ترحب بالسياسة الأميركية الجديدة السيدة مريم رجوي ترحب بالسياسة الأميركية الجديدة
CS-R
      رحبت السيدة مريم رجوي، رئيسة الجمهورية المنتخبة من قبل المقاومة الإيرانية بالسياسة الأمريكية الجديدة التي ” تدين الانتهاك الصارخ لحقوق الإنسان من قبل قوات الحرس” في إيران و” منع النظام...
مؤسسات رومانية إرهابية ؟ مؤسسات رومانية إرهابية ؟
CS-R
دأب النظام الأسدي في سوريا على وصف جميع معارضيه بصفة الإرهاب بغض النظر عن توجهاتهم الفكرية وآرائهم السياسية وانتماءاتهم الجغرافية . وتماشيا مع سياسته الديكتاتورية المعتمدة على استخدام العامل النفسي في...
 كلنا مهزومون.. وهذا هو الحل لسوريا كلنا مهزومون.. وهذا هو الحل لسوريا
CS-R
حمّل الفنان السوري، وعضو "منصة القاهرة للمعارضة السورية" جمال سليمان، مختلف الأطراف السورية مسؤولية الأوضاع الكارثية التي وصلت إليها البلاد.وقال سليمان في مقابلة خاصة مع "عربي21"، إن حل المسألة السورية لم...
قائمة السوريين في رومانيا والذين وضعهم الأسد على قوائم الإرهاب قائمة السوريين في رومانيا والذين وضعهم الأسد على قوائم الإرهاب
CS-R
انتشرت على الانترنت  قوائم مسربة، تتضمن أسماء شخصيات سورية وعربية وأجنبية، وضعها نظام بشار الأسد على قوائم الإرهاب الخاصة به، بسبب موقفها المعارض له.   والقائمة صادرة عن رئاسة مجلس الوزراء –...