Muzică

Ascultaţi cea mai veche piesă muzicală din lume, compusă în urmă cu 3.400 de ani!

Cea mai veche piesă muzicală din lume, gravată în urmă cu aproximativ 3.400 de ani pe o tăbliţă de argilă, a fost descoperită în situl Ugarit din Siria, informează maxisciences.com.
 
Descifrată de specialişti, piesa muzicală atestă existenţa, la acea perioadă, a unei teorii muzicale avansate şi a unei game de şapte tonuri, anterioare culturii elene.
 
Dacă în prezent ar fi considerată o piesă proastă, potrivit specialiştilor, în urmă cu aproape 3.500 de ani era, poate, un hit. Reactualizată prin intermediul mijloacelor muzicale moderne, piesa este disponibilă publicului.
 
În anii 1950, arheologii francezi au descoperit o serie de plăcuţe din argilă în situl sirian Ugarit. Datând din secolul al XIV-lea î.e.n., redactate în hurită, în prezent o limbă moartă, plăcuţele conţineau şi partitura unui imn vechi de 3.400 de ani, considerat de specialişti un record.
 
Profesorul Anne Draffkorn Kilmer, de la Universitatea din California, a lucrat mulţi ani pentru a descifra plăcuţa, alături de muzicologul belgian Marcelle Duchesne-Guillemin. Deşi mult timp s-a crezut că nu au existat o teorie şi o gamă muzicală înainte de greci, un studiu din 1963 a arătat că popoarele din Orientul vechi posedau astfel de cunoştinţe înainte de eleni. Este vorba de o gamă diatonică, cu şapte tonuri, ca cea care stă la baza muzicii occidentale.
În ceea ce priveşte piesa descoperită în Siria, dacă notele sunt vizibile, nu există în schimb simboluri ale ritmului, ceea ce lasă o mare marjă de interpretare.
 
Piesa este un imn dedicat lui Nikkal, soţia zeului Lunii, Yarikh, şi este acompaniată de un text, în care este vorba de o femeie care se plânge că nu poate deveni mamă.
 
_
embed video plugin powered by Union Development
 

Raï

este o formă de muzică populară, originară din Oran, Algeria din muzica beduinilor, combinată cu muzica spaniolă, franceză, africană și arabă. Cuvântul raï în limba arabă înseamnă „opinie”.
Interpreții de raï sunt numiți cheb sau sheikh; această tradiție a apărut în orașe ca Oran, în special în rândul oamenilor săraci. Cântat de cele mai multe ori de bărbați, la sfârșitul secolului XX, acest stil a început să fie cântat și de femei.
După independența Algeriei, în 1962, cartierul evreiesc al orașului Oran a devenit un important centru muzical, datorită unor muzicieni ca Reinette L'Oranaise, Saoud L'Oranais și Larbi Bensari. În cartierul Sidi el Houari locuiau pescari spanioli care sosiseră după 1939. Aceste două cartiere au fost centre ale inovației muzicale.[1]. Arabii din Oran, cunoscuți pentru al-andalous, un stil clasic de muzică importat din Spania de sud după 1492. Hawzi a fost foarte popular, iar cele mai importante figuri ale acestui gen au fost Cheikha Tetma, Fadila D'zirya și Myriam Fekkai.
În anii '60, rock and roll-ul american și muzica soul erau foarte populare. Stilul francez Yé Yé era și acesta foarte popular. Bellamou Messaoud și Belkacem Bouteldja au modernizat genul raï, devenind foarte populari în anul 1964. Chaba Fadela și Cheb Khaled și-au început și ei cariera în această perioadă. Piesa „Ana ma h'lali ennoum”, interpretată de Fadela pentru prima dată în anul 1979, este considerată a fi începutul stilului modern pop raï. Succesul internațional al genului a început în 1976 odată cu succesul lui Rachid Baba Ahmed, cel mai important producător de raï.
În anii '80 a început perioada în care genul raï s-a bucurat de cea mai mare popularitate. În anul 1986 a avut loc primul festival de raï sprijinit de stat. Acesta s-a ținut în Algeria, dar și în Bobigny, Franța. Cheb Khaled a fost primul superstar internațional, deși acesta nu a devenit foarte popular în Statele Unite, America Latină sau alte zone. Albumul său din anul 1988, Kutché a dus la popularizarea interpretului, dar și a întregului gen raï. Alți interpreți cunoscuți ai anilor '80 sunt Houari Benchenet, Raïna Raï, Mohamed Sahraoui, Cheb Mami și Cheb Hamid.
Fundamentaliștii islamici consideră acest gen muzical drept necurat și blasfemator.[2] Din acest motiv unii interpreți de raï au fost uciși de fundamentaliști.[2]
Interpreți faimoși de raï[modificare | modificare sursă]
Bellamou Messaoud
Chaba Fadela
Cheb Sahraoui
Faudel
Cheb Hasni
Cheb Kader
Khaled (cunoscut ca Cheb Khaled în primii ani ai carierei sale)
Cheb Mami
Cheb Bilal
Rachid Taha
Cheikha Rimitti
Chaba Zahouania
Reda Taliani
Mohamed Lamine
Cheb Hassen
Cheb Saidi
Cheb Abdou
Chebba Zahwania
Aziz Bo Walam
Cheb Zhiri Younes
 
https://www.youtube.com/watch?v=E0UkrlVDEio
 
 
  • Carte
  • Siria
  • Cultura

Alte articole

Get connected with Us

Subscribe to our newsletter

القسم العربي

دورة تصفيف الشهر والمكياج دورة تصفيف الشهر والمكياج
CS-R
على المشترك ان يمتلك شهادة اتماما المرحلة الإعدادية مصدفة ومعتمدة من قبل رومانيا . وتقبل الاستثناءات الفردية وفق الحالة . سيتم توفير مترجم لمن لايتقن اللغة الرومانية  الدورة ستبدأ في  25/06/2017 مكان الدورة...
دورة مجانية لتعليم اللغة الرومانية دورة مجانية لتعليم اللغة الرومانية
CS-R
دورة تدريبية دون منح شهادة احترافية رسمية ( تقوم مؤسستنا والمؤسسة الداعمة بمنح شهادة خبرة باتمام الدورة بنجاح ) الدورة مجانية . مكان إقامة الدورة في منطقة الكاليا موشيلور Calea Mosilor (...
 دورة مجانية لتعليم اللغة الإنكليزية: دورة مجانية لتعليم اللغة الإنكليزية:
CS-R
ضمن خطة مؤسستنا للتنمية الثقافية وتحسين الوضع الاجتماعي والتربوي والمهني للسوريين في رومانيا واكتشاف مواهب الأطفال وتنميتها  ’  قامت مؤسسة جالية السوريين في رومانيا بتوقيع اتفاقية تعاون مع عدة مؤسسات...
دورة  مجانية لتعليم التصوير الاحترافي دورة مجانية لتعليم التصوير الاحترافي
CS-R
ضمن خطة مؤسستنا للتنمية الثقافية وتحسين الوضع الاجتماعي والتربوي والمهني للسوريين في رومانيا واكتشاف مواهب الأطفال وتنميتها  ’  قامت مؤسسة جالية السوريين في رومانيا بتوقيع اتفاقية تعاون مع عدة مؤسسات...