Turism

Ulpia Traiana

 

 

 

Cercetări arheologice recente în cadrul sitului de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, începute în anul 2007, au dus la descoperirea unui templu care mărginea spre vest forul lui Traian şi spre nord forul lui Antoninus Pius. Templul propriu-zis constă dintr-un podium (o platformă extrem de solidă) din piatră de râu, legată cu mortar şi praf de cărămidă. Acest podium este un patrulater cu latura de 8,50 m, având o diferenţă de nivel faţă de curtea din faţă de circa 2 m. Intrarea se făcea pe latura estică, printr-o serie de trepte de marmură, iar în faţa acestora se afla altarul. Templul era construit pe podium şi avea în faţă patru coloane corintice (tertastyl). Au fost identificate cantităţi impresionante de marmură —trepte, plăci pentru placarea pereţilor, fragmente de fusuri de coloană şi de capiteluri corintice, reliefuri votive— şi o mulţime de fragmente de inscripţii. Inscripţia de pe o placă de marmură atestă faptul că o statuie i-a fost închinată zeului Malagbel în sănătatea împăratului Caracalla (212–217). O altă inscripţie atestă un colegiu de adoratori ai acesluiaşi zeu, iar o a treia atestă o altă divinitate palmyriană, numita Iarhibol.
Hadrian a fost guvernator al Syriei în timpul războiului parthic al lui Traian. Relaţiile strânse ale împăratului Hadrian cu Palmyra explică de ce în timpul războiului de la frontierele Daciei, din anii 117–118, acesta a trimis în Dacia un corp de elită provenind tocmai din Palmyra. El era alcătuit din arcaşi călări extrem de iscusiţi şi de eficienţi împotriva unor populaţii de stepă. Acest contingent purta umele de Palmyreni sagittarii (arcaşii palmyreni) şi se va împărţi în trei unităţi (numeri). Pentru doi dintre aceşti numeri cunoaştem garnizoanele, anume la Tibiscum (Jupa, lângă Caransebeş, jud. Caraș-Severin) şi la Porolissum (Moigrad, lângă Zalău, jud. Sălaj). Din rândurile acestor soldaţi şi foşti soldaţi s-au format în Dacia comunităţi importante de palmyreni, deveniţi ulterior cetăţeni romani. Acestora li s-au adăugat negustori bogaţi din Palmyra, având legături cu caravanele; mulţi dintre aceştia au făcut parte din elita municipală de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa şi din alte oraşe ale Daciei, putând fi recunoscuţi după numele specifice: Theimes, Zabdibol, Audeo, Malcus, Iacubus. 
Malagbel înseamnă în limba palmyreană înseamnă “vestitorul lui Bel”. El face parte din cea de-a doua triadă palmyreană, compusă din zeul suprem Bel, de origine babiloniană, Iarhibol, zeul soarelui şi Malagbel, vestitorul lui Bel. Cu puţini ani în urmă a fost publicată o placă provenită din acelaşi templu de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, purtând o inscripţie pentru Deus Sol Iarhibol (Zeul Soare Iarhibol). Iarhibol purta, de pildă, o cunună de raze. Noile inscripţii atestă faptul că avem de-a face cu amintita triadă palmyreană. Cella (încăperea principală) era împărţită în templele palmyrene în trei, iar în fiecare se afla statuia câte unuia dintre cei trei zei, reprezentaţi în ţinută militară. 
Alte temple ale zeilor palmyreni au fost descoperite la Ulpia Traiana Sarmizegetusa în afara zidurilor de incintă. Un templu al zeilor palmyreni a fost identificat la finele secolului al XIX-lea  în partea de vest a capitalei Daciei romane, acesta fiind dedicat zeilor părinteşti (Diis patriis), anume Malagbel et Bebellahamon, Benefal, Manavat.
 

 

 

 

 

Sarmizegetusa

 

 

 

Sarmizegetusa, cu numele sãu complet Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, nu este o aşezare romanã oarecare. A fost primul oraş şi a rãmas cel mai venerabil oraş al provinciei Dacia. Împãratul Traian a vrut sã facã din el un simbol al puterii şi splendorii romane. Forul lui Traian (forum vetus), forul nou (forum novum) cu Capitoliul, amfiteatrul, templele din area sacra, sunt edificii superbe şi reprezentative pentru arhitectura romanã. 
Sarmizegetusa este denumitã prin tradiţie capitala provinciei Dacia, deşi sediul guvernatorului se afla la Apulum (Alba Iulia). La Sarmizegetusa era sediul procuratorului financiar al Daciei Apulensis, aici reunindu-se concilium trium Daciarum, care avea ca principalã atribuţie celebrarea cultului imperial în numele tuturor comunitãţilor din provincie. Cultul imperial era în strânsã legãturã cu cel al lui Iupiter şi al triadei capitoline, în Sarmizegetusa fiind construit primul capitoliu din provincie.
Iniţial colonia cuprindea între zidurile sale un spaţiu de aproape 24 hectare, extinzându-se ulterior o treime spre vest. Organizarea planimetriei oraşului a avut ca reper cele douã drumuri principale, cardo maximus (nord-sud) şi decumanus maximus (est-vest), care se intersectau în faţa forului în punctul peste care a fost amplasat un monument, locus gromae. Drumurile din interiorul oraşului (cardines şi decumani) delimitau cartierele de locuit (insulae). Din sistemul de fortificaţii se pot distinge pe teren doar valul şi şanturile. 
Prin cercetări arheologice au fost cercetate parţial zidurile incintei şi douã dintre turnurile de colţ. Spaţiul locuit în afara zidurilor (extramuros) a fost mult mai extins, întrega suprafaţã a oraşului depãşind 100 de hectare. Potrivit estimãrilor, Sarmizegetusa avea 20-30.000 locuitori, indicaţie care o plasa între oraşele de dimensiuni medii ale Imperiului. Oraşul era condus de magistraţi (duumviri iure dicundo) şi de un senat municipal (ordo decurionum).
 
4 - 5
Era centrul oraşului, situat la intersecţia celor douã drumuri principale (cardo maximus şi decumanus maximus). Intersecţia acestor drumuri a constituit punctul în care a fost amplasat instrumentul cu care a fost realizatã prima trasare a drumurilor, marcat de o bazã de marmurã pe care se afla un mic altar (locus gromae). Intrarea se fãcea printr-o poartã monumentalã, un tetrapilum (arc de triumf), pe frontonul cãruia trebuie sã se fi aflat inscripţia de fondare a oraşului. Curtea forului era placatã în întregime cu blocuri de marmurã, în centrul ei fiind amplasat un trofeu (tropaeum), pe margini fiind amplasate statui de bronz aurit ale unor împãraţi sau guvernatori. Pe trei laturi curtea era delimitatã de porticuri susţinute de coloane de marmurã, înalte de aproape 4 metri.
Prin cinci arce situate pe latura sudicã a curţii se realiza accesul în basilica iudiciaria (locul în care desfãşurau activitãţi politice şi judiciare) flancatã pe extremitãţile scurte ale edificiului de douã tribunale. Tribunalul de pe latura esticã avea la subsol o carcera (probabil un spaţiu destinat arestului preventiv). 
Pe latura sudicã se inşirã sediile magistraţilor şi funcţionarilor. În partea centralã a acestei laturi a basilicii era amplasatã curia (sediul ordo decurionum, consiliul municipal), în subsolul cãreia, în douã mari încãperi boltite, era adãpostit tezaurul oraşului (aerarium).
 

 

 

 

Siria este una dintre cele mai fumoase destinatii din lume

 

 

 

Siria este una dintre cele mai fumoase destinatii din lume, inca neatinsa de turismul in masa. Peisajul variaza de la padurile din nord-vest la plajele de pe coasta Mediteranei. Siria este numita adsea "Leaganul civilizatiei" deoarece nu exista civilizatie in est sau vest de-a lungul istoriei lumii care sa nu fi trecut prin Siria si nu-si fi lasat aici amprenta, sau sa fie afectata de lunga istorie a Siriei. Aici au fost inventate primele alfabete, care au ajutat culturile romana si greaca sa puna stapanire pe intreaga lume. Aici se afla inceputurile civilizatiei, acum zeci de mii de ani, la Mreibet, Jeyround sau Yabroud.
 
Datorita pozitiei sale unice, in locul in care se intalnesc trei continente, Siria a fost centrul civilizatiei antice. Tara a constituit drumul de rascruce dintre Marea Caspica, Oceanul Indian, Marea Neagra si Nil. Vreme de mii de ani Siria a controlat drumul matasii care mergea dinspre China spre Doura Europos (Salhiyeh), de la Palmyra si Homs spre porturile Siriei pe Mediterana, si pe care marinarii sirieni au navigat cu enormele flote de nave albe. Pana si in ziua de azi matasea este o industrie importata in Siria. In Damasc, Hama si Aleppo tesatorii lucreaza la aceleasi razboaie din lemn folosite de stramosii lor in Ebla timp de mii de ani.
 
Daca va intereseaza istoria si monumentele istorice trebuie sa vizitati Siria. Tara este plina cu ruine si monumente ale tuturor civilizatiilor care au trecut pe aici. In ziua de astazi aceste situri sunt atractiile principale. Aici este Qalaat Samaan, unde Sf Simeon a stat timp de 36 de ani pe un stalp de 15m si a predicat pelerinilor care veneau sa vada cel mai sfant om de la inceputul evului mediu.
 
Palmyra este vechiul popas al caravanelor intre lumea Mediterana si imperiile din estul Mesopotamiei, Persia si India. In timpurile reginei desertului Zenobia orasul era unul cosmopolitan, in care exotismul estului se imbina cu cel al vestului. Aici s-a ridicat uriasul templu Baal, in inima orasului. Astazi sunt doar ruinele orasului, cunoscute ca "Valea Mormintelor". In nord se afla castelul cruciatilor Le Crac des Chevaliers si orasele Aleppo si Hama. Langa granita cu Turcia, aproape de Hatau, se afla ruinele oraselor moarte Al Bara, Serdjilla, Qalbe Lbrse si Qirbirze. Maldare de pietre ce odata au fost case si biserici zac abandonate pe campiile din provincia Idleb.
 
In Siria veti fi coplesiti de ospitalitatea araba, mai mult decat in orice alt loc din Orientul Mijlociu. "Ahlan wa sahlan" este o fraza pe care o veti auzi des si inseamna "Sunteti bine veniti". Cel mai adesea, aceasta fraza va fi acompaniata de o ceasca de cafea traditionala araba sau un pahar de ceai, sau poate chiar de invitatia de a cina alaturi de familie.
 
Principalele atractii turistice 
 
• Explorati cel mai vechi oras locuit din lume - Damasc. Un important simbol al acestui oras este Moscheea Ummayyad, in care se poate intra prin bazarul Al-Hamidiyah. Moscheea adaposteste mormantul Sf Ioan Botezatorul. Moscheea Tikiyeh construita la jumatatea secolului XVI, iese in evidenta prin cele doua minarete si domul elegant. Palatul Al Azem din secolul XVIII este acum muzeu national ce contine exemple de arta islamica si copii frumoase ale Coranului. Situata in centrul istoric, pe langa Via Recta, se afla Casa lui Anania, locul in care s-a ascuns Sf Pavel, folosind capela subterana pentru a se ruga. S-a pastrat si Biserica din Zidul Damascului, de unde Sf Pavel a scapat, intr-un cos. Alte atractii includ Altarul Sayyida Zainab (stranepoata profetului Mahomed), mormantul lui Saladin, in spatele moscheei Ummayyad si periferiile Damascului, in special Dummar. Ghota, livezile de pomi ce inconjoara Damascul, sunt pline de piersici, pruni, ciresi si alti pomi fructiferi.
 
• Vizitati unele dintre cele mai vechi minarete din lume la Bosra, primul oras al Republicii arabe Siriene care a devenit musulman. Ca popas in drumul spre Mecca, Bosra a fost un oras prosper pana in secolul XVII. Moscheea lui Omar din centrul orasului este un fost templu pagan, iar acum este singura moschee ce a supravietuit de la inceputul perioadei islamice, pastrandu-si fatada originala.
 
• Admirati orasul Palmyra, aflat intr-o oaza in desert, unde legendara regina Zenobia a rezistat imperiilor persan si roman. Zenobia a fost luata prizoniera la Roma in 272, cand imparatul Aurelian a cucerit orasul. Ruinele din Valea Mormintelor, Altarul Subteran al celor Trei Frati, Marele Templu al lui Bel si Arcada Monumentala, aflate pe lista de patrimoniu mondial UNESCO, sunt doar cateva dintre cele mai faimoase monumente, din perioada clasicista pana in Evul Mediu. Halabiye si Zalabiya, situate la 40km de Deir ez Zor, mai contin ruine care atesteaza rolul militar important din timpul reginei Zenobia.
 
• Vizitati Crac des Chevaliers, cel mai faimos castel al cruciatilor din toata lumea. O fortareata a Ospitalierilor in zilele regatului latin Ierusalim (1100-1290), castelul a pastrat garnizoana de cateva sute de soldati si in timp de pace. Aflat la o altitudine de 670m, castelul a fost protejat de turnurile de veghe si aprovizionat de terenurile fertile din imprejur. Mai vizitati si castelele Salaheddin, langa Latakia si Markab, langa Banyas.
 
• Situat pe raul Orontes, la 45km de Homs, Hama dateaza de dinainte de 5.000 IHr. Admirati rotile gigantice din lemn, folosite si astazi pentru aprovizionarea cu apa a orasului si pentru irigarea gradinilor publice. Alte locuri interesante sunt Marea Moschee si Muzeul din Palatul Al Azem.
 
• Admirati orasul Alep, mai vechi poate decat Damasc, ce contine o mare citadela, pe locul unei acropole hitite. Acest oras listat ca partimoniu mondial de NESCO, reprezinta unul dintre cele mai magnifice exemple de arta militara islamica araba din Siria. In oras se afla un numar impresionant de moschee.
 
• Vizitati "perla Eufratului" la Deir ez Zor, aflat pe malul drept al raului. Gradina si livezile depe malurile Eufratului creaza o armonie perfecta cu desertul auriu si argintiul raului.
 
• Plimbati-va in Palatul Regal Mari, construit de Zimrilim, un important conducator de acum 2.000 de ani. Palatul a fost redescoperit in cadrul unor excavatii din anii 1930 si acum este protejat de un acoperis modern. Orasul in sine a fost construit ca punct comercial pe traseele din Siria spre Mesopotamia. Cele mai vechi ruine din oras au 5.000 de ani.
 
• Admirati culorile in care se "imbraca" orasele Siriei in timpul festivalului anual Drumul Matasii, ce sarbatoreste multitudinea natiunilor si a comunitatilor din Siria acelei perioade. Festivalul are loc de obicei in septembrie, perioada in care orasele abunda de activitati artistice si culturale.
 
• Asistati la festivalul de muzica bianual ce are loc in amfiteatrul din Bosra.
 
• Relaxati-va pe coasta Mediteranei. Statiunea Latakia se afla la poalele lantului muntos. Pe partea cealalta se afla Campiile Fertile (Leaganul Civilizatiei). Aici puteti vedea cateva situri istorice, printre care templul lui Bahus si un arc triumfal. Si in Tartus se afla cateva plaje frumoase.
 
Gastronomie 
 
Mancarurile tipice ale sirienilor includ hummus (o pasta de naut), falafel (naut pisat, prajit) si shish kebab (bucari de carne de miel pe frigarui). Un fel special sirian este farooj, pui fript cu ardei iute si ceapa. In general, sirienilor le place mancarea dulce sau foarte acra. Ingrediente obisnuite sunt carne de miel, pui, naut, vanata, orez, grau, masline si iaurt. De obicei, cafeaua este tare si dulce.
 
Sarmalele sunt des intalnite in Siria, la fel ca in tot Orientul Mijlociu. Mesele dureaza mult in Siria - doua, trei ore sau mai mult. Majoritatea mancarurilor se servesc cu mana sau cu o bucata de pita.
 
Istorie 
 
Siria istorica detinea si teritoriile Iordanului, Israelului si Libanului. Desi statul modern Siria a luat nastere in secolul XX, aceasta regiune poate pretinde a fi leaganul uneia dintre cele mai vechi civilizatii din lume. Akkadienii din Mesopotamia au fost primii care au ravnit acest teritoriu, fiind urmati de egipteni si hititi. Tara avea o asezare strategica, iar orasele de pe coasta au devenit puncte comerciale feniciene. Mai tarziu, Siria a devenit parte centrala a imperiilor Persiei, Greciei, apoi a Romei. Sosirea cruciatilor a adus instabilitate si haos, pana cand au fost invinsi de Nureddin, fiul sau, Saladin, aducand inapoi prosperitatea zonei. Acestia au fost urmati de mameluci si mongoli, pana cand otomanii au preluat puterea, in 1516.
 
Siria a prosperat sub conducere otomana, cu exceptia unei scurte perioade in secolul XIX, datorita Egiptului. Egiptenii au plecat curand, impreuna cu libanezii si turcii, la destramarea imperiului otoman, dupa primul razboi mondial. Sirienii nu s-au impacat cu aceasta situatie si au organizat o insurectie, miscare soldata cu bombardarea Damascului de catre francezi. In 1941 Franta a promis Siriei independenta, insa a acordat-o abia in 1946.
 
Dupa cateva lovituri de stat, partea Baath a armatei a preluat controlul. Partidul Baath intentiona sa formeze un stat suveran, in uniune cu Egipt. Dupa o serie de lovituri militare Baath a recastigat puterea, fapt umbrit de razboiul de sase zile cu Israel din 1967 si ostilitatile cu Iordania din 1970. Intre timp, la putere a ajuns ministrul apararii Hafez al-Assad. Acesta a incercat sa diversifice economia si sa intareasca legaturile cu SUA, Turcia si UE. Assad a decedat in 2000, urmandu-i fiul sau Bashar, care s-a dovedit a fi un reformist si mai bun decat tatal sau. In prezent, pozitia Siriei fata de Israel, in privinta returnarii Inaltimilor Golan si presupusul sprijin acordat gruparilor teroriste precum Hezbollah, continua sa impiedice o imbunatatire a relatiilor cu vestul.
 
Informatii utile
 
Unii sirieni au obiceiul de a fi agresivi in public - nu respecta randul la o coada si se ciocnesc de oameni pe strada fara asi cere scuze, iar punctualitatea nu este importanta pentru ei. Negocierea pretului este un stil de viata in Siria. Sirienii discuta cu voce tare si gesticuleaza puternic. Deseori persoanele de acelasi sex se tin de mana sau se saruta pe gura cand se intalnesc, fara a considera acest fapt un comportament sexual.
 
O aplecare a capului spre dreapta este semnul pentru afirmatie, iar mangaierea inimii cu palma la intalnirea unei persoane este simbolul afectiunii pentru acea persoana.
 
Evitati sa fotografiati orice seamana cu un obiectiv militar, chiar daca este vorba de o antena de transmisie. Inainte de a face o fotografie, uitati-va la ce se vede pe fundal. Ora locala este GMT +2. 

 

 

 

Informatii Turistice pentru Siria

 

 

 

Asezata in sud-estul Asiei, capitala Siriei, orasul Damasc, este cea mai veche capitala din lume avand o continuitate pe aceeasi vatra de peste 4000 de ani. Inaltat in depresiunea-oaza Ghutah, la poalele rasaritene ale muntilor Anti Liban, Damascul apare pentru prima data pe lista geografica a faraonului Tutmes al III-lea, care l-a anexat in secolul al XV-lea i.Hr., dupa ce, in jurul anului 2500 i.Hr., primise statutul de oras.Spre sfarsitul mileniului I i.Hr. devine capitala regatului arameilor. De fapt prima constructie sacra de aici a fost un altar ridicat de acestia in cinstea zeului lor, Hadad. Orasul este distrus de asirienii condusi de Tiglath-Pileser al II-lea in anul 732 i.Hr. si este mentionat ca resedinta provinciala asiriana pana sub Asurbanipal (668-627 i.Hr.). In perioada persana devine capitala satrapiei Trans-Eufrat, dar isi pierde stralucirea in timpul perioadei elenistice. 
 
Sub stapanirea romana si bizantina (64 i.Hr. - 635 d.Hr.) renaste ca pasarea Phoenix si, in anul 635, este cucerit de arabi si devine capitala califatului care se intinde de la tarmul Oceanului Atlantic si Spania pana in Valea Indusului si Asia Centrala. Dupa anul 750 capitala califatului se muta la Bagdad si orasul ramane resedinta provinciala araba si apoi otomana pentru ca, in 1516, este ocupat de Selim I. 
 
In aceasta ultima perioada este punctul de plecare al caravanelor, de pelerini musulmani spre locurile sfinte, Mecca si Medina. Dupa cel de al Doilea Razboi Mondial, Damascul este capitala Siriei, care si-a capatat independenta in 1946 dupa ce, in 1920, fusese data, de Liga Natiunilor, in grija Frantei. Vizitatorului i se oferea o larga paleta de constructii vechi si noi, deoarece toate civilizatiile care s-au perindat pe aceste locuri au lasat urme de netagaduit. Pe locul fostului altar ridicat in cinstea zeului Hadad s-a construit mai intai un templu impunator inchinat lui Jupiter. 
 
Acesta a fost inlocuit de o bazilica crestina in apropierea careia a fost ridicata o sinagoga. La randul ei bazilica a fost inlocuita de o moschee omeyyada, adevarata capodopera a artei islamice, rezistand pana in zilele noastre. Cele trei nave ale constructiei se deschid spre o curte interioara, impodobita cu coloane pe margini iar mozaicurile, gravurile, sculpturile si feroneria care impodobesc cladirea fac din aceasta cea mai importanta moschee din oras.
Aici se afla multe relicve de pret printre care se spune ca exista si capul Sfantului Ioan Botezatorul, numit de musulmani profetul Yahua. De asemenea traditia spune ca patriarhul Avraam s-a nascut la Damasc si ca aici este locul in care Abel a fost ucis de fratele sau, Cain.
 
Capela Anania din estul orasului evoca revenirea vederii lui Saul, cel care, dupa ce o vreme a prigonit crestinii, s-a pocait devenind Apostolul Pavel. In Evul Mediu, Damascul a jucat un rol important in dezvoltarea medicinii. In 1154 a fost construit spitalul Maristan Nuri, unul dintre cele mai moderne asezaminte de acest fel ale timpului. Aici doctorii lucrau pe specialitati, avand la dispozitie si o imensa biblioteca de specialitate.
Damascul modern a redevenit „perla Orientului” cum fusese numit de imparatul roman Iulian in secolul al IV-lea. Vechiul centru este dominat de turnurile fortaretelor, de vile si mausolee acoperite, care te fac sa ignori traficul infernal si constructiile mai noi nu intotdeauna inspirate. Vechea baie Nuredin evoca insa traiul placut si civilizat pe care locuitorii l-au indragit dintotdeauna.
 
Turnurile moscheelor si medreselor - acele scoli islamice atat de cunoscute in lumea musulmana - strapung cerul si o profetie islamica spune ca pe varful inalt al Moscheei Omeyyazilor va cobori Iisus la Judecata de Apoi.
 
PALMYRA  
  Istoria Palmyrei incepe in anul 1900 i.e.n., fiind un important popas pe Drumul Matasii, intre Marea Mediterana si Golf, oras de frontiera intre Imperiul Roman si cel Persan. Romanii i-au dat numele de Palmyra, insemnand "orasul palmierilor". Templul lui Baal si monumentul Arch sunt printre cele mai importante marturii ale perioadei istorice clasice a Orientului Mijlociu.
 
ALEPPO  
Cu o populatie de aproape doua milioane de locuitori, este al doilea oras ca marime si importanta al Siriei, inca din vremea Imperiului Roman. 
  Inconjurat de nisip rosu si relief stancos, este o citadela gigantica, cu populatie de origine armeana, predominant crestina, un oras colorat care isi respecta trecutul de centru comercial prin dezvoltarea impresionanta a industriei matasurilor si bumbacului; pietele sale acoperite sunt cele mai renumite din intreaga tara.  
 
In Bosra se afla cel mai bine pastrat teatru roman, majoritatea cladirilor sale antice fiind ridicate cu ajutorul mesterilor latini. Aici va vor intampina cele noua turnuri inaltate pentru a contracara atacurile din timpul cruciadelor, poarta Bab al Qandil, construita in memoria legiunii a treia romane, columnele corintiene care asigurau aprovizionarea cu apa a orasului, terme romane si impunatorul palat al lui Nabataean King Rabbel II.

 

 

 

Alte articole

Get connected with Us

Subscribe to our newsletter

القسم العربي

السيدة مريم رجوي ترحب بالسياسة الأميركية الجديدة السيدة مريم رجوي ترحب بالسياسة الأميركية الجديدة
CS-R
      رحبت السيدة مريم رجوي، رئيسة الجمهورية المنتخبة من قبل المقاومة الإيرانية بالسياسة الأمريكية الجديدة التي ” تدين الانتهاك الصارخ لحقوق الإنسان من قبل قوات الحرس” في إيران و” منع النظام...
مؤسسات رومانية إرهابية ؟ مؤسسات رومانية إرهابية ؟
CS-R
دأب النظام الأسدي في سوريا على وصف جميع معارضيه بصفة الإرهاب بغض النظر عن توجهاتهم الفكرية وآرائهم السياسية وانتماءاتهم الجغرافية . وتماشيا مع سياسته الديكتاتورية المعتمدة على استخدام العامل النفسي في...
 كلنا مهزومون.. وهذا هو الحل لسوريا كلنا مهزومون.. وهذا هو الحل لسوريا
CS-R
حمّل الفنان السوري، وعضو "منصة القاهرة للمعارضة السورية" جمال سليمان، مختلف الأطراف السورية مسؤولية الأوضاع الكارثية التي وصلت إليها البلاد.وقال سليمان في مقابلة خاصة مع "عربي21"، إن حل المسألة السورية لم...
قائمة السوريين في رومانيا والذين وضعهم الأسد على قوائم الإرهاب قائمة السوريين في رومانيا والذين وضعهم الأسد على قوائم الإرهاب
CS-R
انتشرت على الانترنت  قوائم مسربة، تتضمن أسماء شخصيات سورية وعربية وأجنبية، وضعها نظام بشار الأسد على قوائم الإرهاب الخاصة به، بسبب موقفها المعارض له.   والقائمة صادرة عن رئاسة مجلس الوزراء –...