ِِِActivități

"Din actor, lider moderat al opoziţiei siriene. Interviu despre negocierile pentru pace

"Din actor, lider moderat al opoziţiei siriene. Interviu despre negocierile pentru pace.

Războiul Civil din Siria întră peste câteva zile în cel de-al şaselea an. Până acum toate negocierile de pace au eşuat. Statisticile neoficiale arată că aproape 500.000 de oameni au murit, iar peste şapte milioane au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele. Conflictul a pornit în 2011 dintr-o dorinţă a sirienilor obişnuiţi de a trece de la un regim dictatorial la democraţie. Asta ar fi însemnat înlăturarea regimului lui Bashar al Assad. Nu s-a întâmplat nici după şase ani. Preşedintele Assad conduce încă ţara. Siria este acum divizată între grupările teroriste(ISIS, Al Nustra) şi zeci de grupuri de opoziţie. În Războiul Civil din Siria s-au implicat şi marile puteri. Rusia, SUA, Iran şi alte ţări arabe au intervenit în conflict, susţinând o parte sau alta. Toate părţile care formează Dosarul Sirian se reunesc în cadrul rudelor de negocieri pentru pace de la Geneva. Am stat de vorbă cu unul dintre liderii moderaţi ai opoziţiei siriene, Jamal Suliman. În februarie a participat la cea de-a treia rundă de discuţii despre soarta Siriei. Pentru câteva zile a vizitat şi România.

De ce sunt importante discuţiile de la Geneva?

Jamal Suliman: Geneva este până acum singurul proces pentru a găsi o soluţie politică la situaţia din Siria. Este vorba despre un consens al comunităţii internaţionale şi avem documente care au fost aprobate de Consiliul de Securitate, în special rezoluţiile 2118 şi 2254. Noi suntem invitaţi ca reprezentanţi ai opoziţiei să discutăm cu regimul şi să negociem, ţinând cont de agenda întâlnirilor de la Geneva care prevede care sunt paşii de urmat pentru a găsi o soluţie. Este vorba despre formarea unui guvern de tranziţie care să conducă Siria de la un regim dictatorial la unul democratic.

Cum ar arăta mai exact această tranziţie?

Jamal Suliman: Ţara ar urma să fie condusă de un fel de structură comună de tranziţie din care să facă parte atât regimul, cât şi opoziţia. Un alt lucru se referă la faptul că noi, opoziţia, avem o poziţie fermă împotriva grupărilor islamiste, în special împotriva celor considerate ca fiind organizaţii teroriste cum este Al Nustra. Atunci când lupţi pentru o ţară democratică înseamnă că nu te lupţi doar cu regimul, ci şi cu islamiştii. De aceea este foarte complicat. Lupta se duce pe mai multe fronturi în Siria. Au existat şi voci în forţele de opoziţie care au spus că oricine luptă împoriva duşmanului este aliatul său, pretenul său. Această gândire s-a dovedit foarte periculoasă şi fără aplicabilitate în Siria.

Cum se poziţionează regimul Assad în cadrul acestor negocieri?

Jamal Suliman: Regimului nu îi este deloc uşor să stea la masa negocierilor cu alţi sirieni. Orice dictator crede că, discutând cu oamenii săi, cu poporul său o să piardă din mână puterea şi demnitatea. Oamenii din regimurile totalitare urăsc să stea de vorbă cu oamenii. Ei urăsc tranziţia de la război. Urăsc asta.

Care sunt noutăţile după discuţiile de pace de la Geneva, din februarie?

Jamal Suliman: Delegatia regimului a insistat la Geneva să adauge un alt element pe agenda întâlnirilor, a negocierilor. Emisarul Special al ONU pentru Siria a spus că suntem în Geneva pentru a discuta trei puncte: guvernarea, Constituţia şi organizarea de alegeri. Regimul a insistat să adauge terorismul pe agendă. Noi am fost imediat de acord cu această propunere, atâta timp cât vom discuta toate cele patru puncte simultan. Da. Siria nu suferă numai din cauza unui regim totalitar, suferă şi din cauza existenţei organizaţiilor teroriste precum ISIS şi Al Nustra. Pentru a slava Siria trebuie să lupţi pe două fronturi. Poţi să lupţi politic cu regimul, dar cu ISIS şi Al Nustra trebuie să lupţi militar. Trebuie să foloseşti forţa. Nu poţi reforma Siria cu Daesh şi Al Nustra, trebuie să eliberezi Siria de ideologia lor şi de luptători. Sunt foarte mulţi luptători străini. Trebuie să eliberezi Siria de toate aceste grupări.

(...)"

Materialul complet este la link-ul de mai jos:

https://global-def.com/…/din-actor-lider-moderat-al-opozit…/

 

Jamal Suliman şi Waha Al Raheb

Jamal Suliman şi Waha Al Raheb, opozanţi şi personalităţi importante ale Siriei, au stat de vorbă cu reporterii Prima TV şi au explicat situaţia prin care trece în aceste momente ţara lor. Declarațiile, la împlinirea a cinci ani de când Siria se află în război

Se împlinesc cinci ani de când  Siria se află în război iar ţara a fost împărţită în bucăţi. În urma acestor conflicte, sute de mii de oameni au murit. Despre acestă situaţie, Jamal Suliman şi Waha Al Raheb, opozanţi şi personalităţi importante ale Siriei, au fost de acord să stea de vorbă cu noi şi să ne explice situaţia prin care trece în aceste momente ţara lor. Sunt înverşunaţi pe actualul regim şi spun că tot ceea ce îşi doresc sirienii este linişte şi libertate.

Renumitul actor, Jamal Suliman este un puternic opozant al regimului şi o voce influentă în Siria. El a stat de vorbă cu reporterii Prima TV şi a explicat principalul motiv pentru care nu este de acord cu regimul Assad, dar şi care este marea problemă a Siriei.

Waha Al Raheb este regizor, scenarist, pictor şi nu în ultimul rând co-preşedinte al uneia dintre cele mai influente grupări opozante din Siria.

Ea a povestit în exclusivitate pentru Prima TV motivul pentru care este împotriva actualului regim.

Însă ceea ce a impresionat-o cel mai tare este unitatea şi solidaritatea populaţiei şi motivul clar pentru care sirienii au ieşit în stradă să îşi ceară drepturile.

Totuşi, ea susţine că situaţia are mult mai multe substraturi de care nici nu ne dăm seama.

Mai mult, ea a spus că revoluţia siriană va rămâne, chiar dacă se încearcă murdărirea ei prin diverse jocuri pe care, Waha Al Raheb le-a catalogat ca fiind murdare, cum ar fi înfiinţrea statului islamic. Ea susţine că grupările teroriste au fost înfiinţate cu ajutorul actualului regim, care le-ar dicta cu exactitate toate mişcările.

Lideri ai opoziției: ”Terorismul din Siria este creația lui Assad”

Soluția crizei siriene este una politică, prin care oamenilor să li de dea șansa de a-și schimba viața. O spune pentru RFI Jamal Suliman, un lider al opoziției siriene. O altă reprezentantă a opoziției siriene, Waha al Raheb acuză regimul de la Damasc de faptul că s-ar afla el însuși la originea constituirii organizațiilor teroriste Stat Islamic și Frontul Al-Nusra.

Jamal Suliman este unul dintre cei mai proeminenți actori de cinema și de seriale tv din țara sa și participă acum la negocierile de pace de la Geneva, în calitate de personalitate a opoziției. Waha al-Raheb este regizoare, scenaristă, pictoriță, iar acum este vicepreședintă a unei grupări de opoziție din Siria.

Într-un anumit fel, Jamal Suliman a repetat modelul unor cunoscuți artiști români, care încă din primele momente ale ridicării populare împotriva dictaturii comuniste, au dat glas nemulțumirilor și aspirațiilor către democrație. 
Pentru artistul sirian, lucrurile sunt destul de simple: dictatura familiei Al-Assad nu a permis afirmarea altor lideri de opinie, astfel încât vedetele de cinema și de seriale de televiziune erau aproape singurele fețe cunoscute marelui public, în afară de cele ale exponenților regimului. 
Fiind cunoscuți de public, artiștii sunt urmați și atunci când atacă probleme politice sau sociale, spune Jalal Suliman. Să recunoaștem, un adevăr pe care l-am putut verifica și noi, în România, în decembrie 1989.
Atât Jamal Suliman cât și regizoarea Waha al Raheb sunt acum refugiați în Egipt, dar speră că într-o bună zi să poată reveni într-o Sirie liberă și democratică. L-am întrebat pe Jamal Suliman cu crede că se poate atinge acest obiectiv, dată fiind situația complicată de pe teren. 

În opinia noastră, mai întâi de toate, nu se poate lupta împotriva terorismului și nu poate fi învins terorismul fără o soluție politică. Acum, mulți sirieni simpatizează cu teroriștii din cauză că și-au pierdut copiii în închisorile regimului, că și-au pierdut casele. 
Ei pur și simplu se fac frate cu dracul împotriva dușmanului. Asta, în primul rând. Și, apropos, noi nu avem în Siria o tradiție extremistă. Noi avem o tradiție musulmană foarte moderată. Siria a fost mai înainte un teritoriu creștin și, în istorie, s-au suprapus numeroase civilizații, filosofii și ideologii. Sirienii nu sunt extremiști. Dar, din cauza crimelor și a torturilor, oamenii s-au aliat cu extremiștii. 
Deci, pentru a rezolva această problemă, avem nevoie de o soluție politică. Aici, două lucruri sunt importante. Mai întâi de toate, plecarea lui Bashar Al-Assad și schimbarea imediată a guvernului. În al doilea rând, să li se dea luptătorilor o alternativă. 
Acum șase ani, puteam merge într-un club de noapte și să beau o bere. Acum, dacă aș face un asemenea lucru în Siria, aș fi ucis. M-ar ucide fie rușii, fie sirienii, fie iranienii, fie americanii … nu contează. Avem nevoie de o alternativă. Dați-ne șansa de a avea o alternativă, de a începe o nouă viață! Dați-mi șasnsa să pot bea din nou o bere! Și atunci oamenii vor avea o motivație să lase armele.
În al doilea rând, da, Bashar Al-Assad poate rămâne acolo în perioada de tranziție. Ceea ce ar fi în acord cu comunicatele de la Geneva. Dar care vor fi puterile lui? Pentru că dacă el va avea aceleași puteri, el va manipula în folosul său perioada de tranziție și ne va ucide pe toți, dacă mergem în Siria. Unul câte unul! Și va da vina pe organizațiile teroriste. În special, pentru că noi suntem seculari și deci, putem fi o țintă pentru Al Nusra și Statul Islamic. Iar el va da vina pe ei. 
Pentru că, după cum știm, regimul Assad a investit mult în terorism. Inclusiv în Statul Islamic și Al-Nusra. De fapt, regimul a investit în terorism în ultimii 30 de ani
”, spune Jamal Sulimani. 

Și pentru regizoarea Waha al-Raheb, soluția la fenomenul terorist din Siria o reprezintă înlăturarea de la putere a lui Bashar Al Assad. Ea acuză regimul de la Damasc de faptul că a stat la baza constituirii grupărilor teroriste din Siria, pentru a acoperi astfel mișcarea pentru democrație.  

Toate interesele lumii se întâlnesc în Siria.  Iar toate întâlnirile care se fac la Geneva și la Astana sunt doar pentru a se câștiga timp, pentru ca forțele impălicate în Siria să aranjeze terenul. Și noi simțim că tot ceea ce se întâmplă este în direcția menținerii lui Bashar Al-Assad, cu sprijinul Iranului și Rusiei. Oamenii nu au ieșit în stradă pentru a cere mâncare, ci pentru libertate. Și primul slogan care s-a auzit a fost ”Poporul sirian este un singur popor”. Regimul, cu sprijinul Iranului și al Rusiei, a schimbat însă traiectul revoluției, introducându-i în scenă pe acelti teroriști, care au fost eliberați anume chiar din închisorile regimului. Aceasta, pentru a se oferi imaginea unei lupte a teroriștilor împotriva regimului.
Din păcate, avem neplăcuta surpriză să constatăm acum că forțele care vor să sprijine poporul sirian, cum sunt SUA, țările arabe sau statele Golfului, au ajuns să-i sprijine mai mult pe islamiști. Astfel că forțele siriene libere s-au văzut, în cele din urmă, obligate să se alieze cu ei. Adică, să meragă acolo unde erau banii și armele
”, spune Waha al-Raheb.

Din actor, lider moderat al opoziţiei siriene. Interviu despre negocierile pentru pace.

Războiul Civil din Siria întră peste câteva zile în cel de-al şaselea an. Până acum toate negocierile de pace au eşuat. Statisticile neoficiale arată că aproape 500.000 de oameni au murit, iar peste şapte milioane au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele.  Conflictul a pornit în 2011 dintr-o dorinţă a sirienilor obişnuiţi de a trece de la un regim dictatorial la democraţie. Asta ar fi însemnat înlăturarea regimului lui Bashar al Assad. Nu s-a întâmplat nici după şase ani. Preşedintele Assad conduce încă ţara. Siria este acum divizată între grupările teroriste(ISIS, Al Nustra) şi zeci de grupuri de opoziţie. În Războiul Civil din Siria s-au implicat şi marile puteri. Rusia, SUA, Iran şi alte ţări arabe au intervenit în conflict, susţinând o parte sau alta.  Toate  părţile care formează Dosarul Sirian se reunesc în cadrul rudelor de negocieri pentru pace de la Geneva. Am stat de vorbă cu unul dintre liderii moderaţi ai opoziţiei siriene, Jamal Suliman. În februarie a participat la cea de-a treia rundă de discuţii despre soarta Siriei. Pentru câteva zile a vizitat şi România. 

De ce sunt importante discuţiile de la Geneva?

Jamal Suliman:  Geneva este până acum singurul  proces pentru a găsi o soluţie politică la situaţia din Siria. Este vorba despre un consens al comunităţii internaţionale  şi avem documente care au fost aprobate de Consiliul de Securitate, în special rezoluţiile 2118 şi 2254. Noi suntem invitaţi ca reprezentanţi ai opoziţiei să discutăm cu regimul şi să negociem, ţinând cont de agenda întâlnirilor de la Geneva care prevede care sunt paşii de urmat pentru a găsi o soluţie. Este vorba despre formarea unui guvern de tranziţie care să conducă Siria de la un regim dictatorial la unul democratic.

INTREGISTRARE AUDIO, partea I

Cum ar arăta mai exact această tranziţie?

Jamal Suliman: Ţara ar urma să fie condusă de un fel de structură comună de tranziţie din care să facă parte atât regimul, cât şi opoziţia. Un alt lucru se referă la faptul că noi,  opoziţia, avem o poziţie fermă împotriva grupărilor islamiste, în special împotriva celor considerate ca fiind organizaţii teroriste cum este Al Nustra.  Atunci când lupţi pentru o ţară democratică înseamnă că nu te lupţi doar cu regimul, ci şi cu islamiştii. De aceea este foarte complicat. Lupta se duce pe mai multe fronturi în Siria. Au existat şi voci în forţele de opoziţie care au spus că oricine luptă împoriva duşmanului este aliatul său, pretenul său. Această gândire s-a dovedit foarte periculoasă şi fără aplicabilitate în Siria.

INTREGISTRARE AUDIO, partea a II-a

 
 
 
 

Cum se poziţionează regimul Assad în cadrul acestor negocieri?

Jamal Suliman: Regimului nu îi este deloc uşor să stea la masa negocierilor cu alţi sirieni. Orice dictator crede că, discutând cu oamenii săi, cu poporul său o să piardă din mână puterea şi demnitatea. Oamenii din regimurile totalitare urăsc să stea de vorbă cu oamenii. Ei urăsc tranziţia de la război. Urăsc asta.

INTREGISTRARE AUDIO, partea a III-a

 
 
 
 
 

Care sunt noutăţile după discuţiile de pace de la Geneva, din februarie?

Jamal Suliman: Delegatia regimului a insistat la Geneva să adauge un alt element pe agenda întâlnirilor, a negocierilor. Emisarul Special al ONU pentru Siria a spus că suntem în Geneva pentru a discuta trei puncte: guvernarea, Constituţia şi organizarea de alegeri. Regimul a insistat să adauge terorismul pe agendă. Noi am fost imediat de acord cu această propunere, atâta timp cât vom discuta toate cele patru puncte simultan. Da. Siria nu suferă numai din cauza unui regim totalitar, suferă şi din cauza existenţei organizaţiilor teroriste precum ISIS şi Al Nustra.  Pentru a slava Siria trebuie să lupţi pe două fronturi. Poţi să lupţi politic cu regimul, dar cu ISIS şi Al Nustra trebuie să lupţi militar. Trebuie să foloseşti forţa. Nu poţi reforma Siria cu Daesh şi Al Nustra, trebuie să eliberezi Siria de ideologia lor şi de luptători. Sunt foarte mulţi luptători străini. Trebuie să eliberezi Siria de toate aceste grupări.

INTREGISTRARE AUDIO, partea a IV-a


 
 

Cum se poziţionează Marile Puteri la aceste negocieri?

Jamal Suliman: La această rundă de negocieri de la Geneva, vocea americanilor a fost aproape absentă. Administraţia Trump nu este încă pregătită să abordeze problema siriană, nu au încă o viziune despre ce soluţii ar trebui implementate în Siria. Amercianii stau pe margine acum. Sunt urmaţi şi de europeni pentru că ei nu pot să fie activi fără americani. Cei mai importanţi jucători sunt acum ruşii, turcii şi iranienii.  Eu cred că în două luni americanii vor avea o viziune despre cum să abordeze problema siriană.

  • Carte

Alte articole

Get connected with Us

Subscribe to our newsletter

القسم العربي

دورة تصفيف الشهر والمكياج دورة تصفيف الشهر والمكياج
CS-R
على المشترك ان يمتلك شهادة اتماما المرحلة الإعدادية مصدفة ومعتمدة من قبل رومانيا . وتقبل الاستثناءات الفردية وفق الحالة . سيتم توفير مترجم لمن لايتقن اللغة الرومانية  الدورة ستبدأ في  25/06/2017 مكان الدورة...
دورة مجانية لتعليم اللغة الرومانية دورة مجانية لتعليم اللغة الرومانية
CS-R
دورة تدريبية دون منح شهادة احترافية رسمية ( تقوم مؤسستنا والمؤسسة الداعمة بمنح شهادة خبرة باتمام الدورة بنجاح ) الدورة مجانية . مكان إقامة الدورة في منطقة الكاليا موشيلور Calea Mosilor (...
 دورة مجانية لتعليم اللغة الإنكليزية: دورة مجانية لتعليم اللغة الإنكليزية:
CS-R
ضمن خطة مؤسستنا للتنمية الثقافية وتحسين الوضع الاجتماعي والتربوي والمهني للسوريين في رومانيا واكتشاف مواهب الأطفال وتنميتها  ’  قامت مؤسسة جالية السوريين في رومانيا بتوقيع اتفاقية تعاون مع عدة مؤسسات...
دورة  مجانية لتعليم التصوير الاحترافي دورة مجانية لتعليم التصوير الاحترافي
CS-R
ضمن خطة مؤسستنا للتنمية الثقافية وتحسين الوضع الاجتماعي والتربوي والمهني للسوريين في رومانيا واكتشاف مواهب الأطفال وتنميتها  ’  قامت مؤسسة جالية السوريين في رومانيا بتوقيع اتفاقية تعاون مع عدة مؤسسات...