România, în calea refugiaților?

475 de migranți din Orientul Mijlociu au intrat în România prin Marea Neagră pe parcursul unei singure luni, spun surse oficiale românești citate de Reuters. Prin comparație în 2013-2015 pe aceeași rută au venit aproximativ 500 de oameni. Au fost arestate călăuze care facilitau migrația unor persoane venite din sau prin  Turcia, Bulgaria, Siria, Irak și Cipru.
 
Tot Reuters, preia declarații ale oficialilor Frontex (agenția europeană responsabilă cu frontierele comune) care spun că este posibil să vedem noi migranți veniți pe această rută.
 
„Este prea devreme să putem vorbi despre deschiderea unei noi rute migratorii dar incidentele recente în care au fost interceptate ambarcațiuni de lemn cu migranți în Marea Neagră sugerează că intermediarii ar putea dori să refacă această rută”, a spus Krzysztof Borowski, citat de agenție.
 
Ultima dată ruta a fost activă în 2014.
 
Majoritatea acestor nou veniți vor căuta să obțină statut de refugiați, invocând condițiile insuportabile din țările de origine. Dar de ce doresc ei să ajungă tocmai în România?
 
Răspunsul este că, cel mai probabil, nu își doresc asta și că țara noastră este mai degrabă o soluție temporară sau de avarie. Indiferent de motivația din spate, imigranții caută să se stabilească într-o țară unde să își poată asigura traiul de zi cu zi. În România acest lucru nu este neapărat simplu de realizat (în condițiile în care chiar și cetățenii români tind să migreze din motive economice în Vestul Europei).
 
Mai mult, refugiații tind să se stabilească acolo unde deja găsesc rude, prieteni, sau măcar conaționali. Aceștia îi pot ajuta să se stabilească și să se integreze mai bine în noua țară. În România asemenea comunități integratoare nu prea există, cu excepția posibilă a comunității siriene.
 
În sfârșit, pregătirea autorităților române de a gestiona un flux de migranți se pare că nu este stelară.
 
În aprilie România dispunea de doar 500 de locuri în centrele sale de primire, conform lui Eleodor Pârvu, citat de Euractiv.
 
Dar nici dacă vor să treacă mai departe migraților nu le este simplu. România nu este în spațiul Schengen, deci există în continuare controale la graniță. În plus, ruta cea mai rapidă către Vest trece prin Ungaria, țară deosebit de ostilă refugiaților și care a ridicat chiar un gard pe o parte a graniței pentru a-i putea ține la distanță.
 
Ținând cont de aceste dificultăți, dar și de faptul că Marea Neagră este mai rece și mai dificil de navigat cu ambarcațiuni mici decât Marea Mediterană, am putea spune că șansele ca România să intre pre o rută majoră de migrație nu sunt foarte mari. Pe de altă parte, nu trebuie să subestimăm nici disperarea celor care au nevoie să își facă un rost departe de casă.

Alte articole

Get connected with Us

Subscribe to our newsletter

القسم العربي

السيدة مريم رجوي ترحب بالسياسة الأميركية الجديدة السيدة مريم رجوي ترحب بالسياسة الأميركية الجديدة
CS-R
      رحبت السيدة مريم رجوي، رئيسة الجمهورية المنتخبة من قبل المقاومة الإيرانية بالسياسة الأمريكية الجديدة التي ” تدين الانتهاك الصارخ لحقوق الإنسان من قبل قوات الحرس” في إيران و” منع النظام...
مؤسسات رومانية إرهابية ؟ مؤسسات رومانية إرهابية ؟
CS-R
دأب النظام الأسدي في سوريا على وصف جميع معارضيه بصفة الإرهاب بغض النظر عن توجهاتهم الفكرية وآرائهم السياسية وانتماءاتهم الجغرافية . وتماشيا مع سياسته الديكتاتورية المعتمدة على استخدام العامل النفسي في...
 كلنا مهزومون.. وهذا هو الحل لسوريا كلنا مهزومون.. وهذا هو الحل لسوريا
CS-R
حمّل الفنان السوري، وعضو "منصة القاهرة للمعارضة السورية" جمال سليمان، مختلف الأطراف السورية مسؤولية الأوضاع الكارثية التي وصلت إليها البلاد.وقال سليمان في مقابلة خاصة مع "عربي21"، إن حل المسألة السورية لم...
قائمة السوريين في رومانيا والذين وضعهم الأسد على قوائم الإرهاب قائمة السوريين في رومانيا والذين وضعهم الأسد على قوائم الإرهاب
CS-R
انتشرت على الانترنت  قوائم مسربة، تتضمن أسماء شخصيات سورية وعربية وأجنبية، وضعها نظام بشار الأسد على قوائم الإرهاب الخاصة به، بسبب موقفها المعارض له.   والقائمة صادرة عن رئاسة مجلس الوزراء –...