Serviciile franceze de informatii au dovada ca Assad e de vina pentru atacul chimic

Ministrul francez de Externe, Jean-Marc Ayrault (foto), a prezentat miercuri un raport al serviciilor de informatii franceze care incrimineaza regimul de la Damasc in atacul cu gaz sarin asupra localitatii Khan Sheikhoun de pe 4 aprilie, soldat cu 87 de morti.

"Recursul la sarin nu ridica vreo indoiala. Responsabilitatea regimului sirian nu ridica nici ea vreo indoiala, avand in vedere procedeul de fabricare a sarinului utilizat", a declarat Ayrault la finalul unui Consiliu al Apararii.

Acest raport, realizat pe baza prelevarilor si analizelor efectuate de serviciile franceze, permite sa se stabileasca, "din sursa sigura, ca procedeul de fabricare al sarinului prelevat este tipic metodei dezvoltate in laboratoarele siriene. Aceasta metoda poarta semnatura regimului si este ceea ce ne permite sa stabilim responsabilitatea sa in acest atac", a spus ministrul francez.

Atacul comis pe 4 aprilie asupra localitatii Khan Sheikhoun, intr-o zona rebela, s-a soldat cu 87 de morti - inclusiv 31 de copii - si a antrenat atacuri ca represalii americane pe 7 aprilie asupra unei baze aeriene a regimului de la Damasc.

Organizatia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a conchis pe 19 aprilie ca utilizarea de sarin in atacul de la Khan Sheikhoun este "irefutabila". Statele Unite, Marea Britanie, Turcia si Franta au ajuns la aceleasi concluzii.

Insa Parisul, care a transmis raportul partenerilor sai, conchide ca este responsabilitatea regimului, bazandu-se pe modul de fabricare a gazului sarin utilizat si comparandu-l cu prelevari de la un atac din 2013, imputat regimului, la Saraqeb (nord-vest).

Franta a recuperat o piesa de munitie neexplodata dupa acest atac si i-a analizat continutul, declara o sursa diplomatica.

"Suntem in masura sa confirmam ca sarinul folosit pe 4 aprilie este acelasi sarin folosit intr-un atac la Saraqeb pe 29 aprilie 2013", a declarat Ayrault.

In ambele cazuri s-a gasit hexamin, un stabilizator.

"Acest procedeu de fabricare este cel dezvoltat de CERS pentru regim", se arata in rezumatul raportului, care contine elemente declasificate.

Centrul de Cercetare si Studii Stiintifice din Siria (CERS) se afla in vizorul tarilor occidentale, care acuza Damascul ca nu si-a distrus integral arsenalul chimic, asa cum este obligat sa faca de acordul ruso-american din 2013.

Secretarul american al Apararii, John Mattis, a apreciat vineri ca nu exista "vreo indoiala" ca regimul a pastrat armament chimic.

  • Carte
  • Siria
  • Cultura

Alte articole

Get connected with Us

Subscribe to our newsletter

القسم العربي

دورة تصفيف الشهر والمكياج دورة تصفيف الشهر والمكياج
CS-R
على المشترك ان يمتلك شهادة اتماما المرحلة الإعدادية مصدفة ومعتمدة من قبل رومانيا . وتقبل الاستثناءات الفردية وفق الحالة . سيتم توفير مترجم لمن لايتقن اللغة الرومانية  الدورة ستبدأ في  25/06/2017 مكان الدورة...
دورة مجانية لتعليم اللغة الرومانية دورة مجانية لتعليم اللغة الرومانية
CS-R
دورة تدريبية دون منح شهادة احترافية رسمية ( تقوم مؤسستنا والمؤسسة الداعمة بمنح شهادة خبرة باتمام الدورة بنجاح ) الدورة مجانية . مكان إقامة الدورة في منطقة الكاليا موشيلور Calea Mosilor (...
 دورة مجانية لتعليم اللغة الإنكليزية: دورة مجانية لتعليم اللغة الإنكليزية:
CS-R
ضمن خطة مؤسستنا للتنمية الثقافية وتحسين الوضع الاجتماعي والتربوي والمهني للسوريين في رومانيا واكتشاف مواهب الأطفال وتنميتها  ’  قامت مؤسسة جالية السوريين في رومانيا بتوقيع اتفاقية تعاون مع عدة مؤسسات...
دورة  مجانية لتعليم التصوير الاحترافي دورة مجانية لتعليم التصوير الاحترافي
CS-R
ضمن خطة مؤسستنا للتنمية الثقافية وتحسين الوضع الاجتماعي والتربوي والمهني للسوريين في رومانيا واكتشاف مواهب الأطفال وتنميتها  ’  قامت مؤسسة جالية السوريين في رومانيا بتوقيع اتفاقية تعاون مع عدة مؤسسات...