Refugiatele siriene devin soții de mâna a doua în Turcia

Când o pețitoare i-a zis lui Jasmin că i-a găsit un bărbat turc pentru căsătorie, Jasmin s-a bucurat că a dat norocul peste ea. Trecuse un an de când fugise din calea războiului din Siria și se refugiase în orașul turcesc de la graniță, Gaziantep. Avea 27 de ani și se apropia de statutul de fată bătrână după standardele siriene, când pețitoarea i-a zis că pretendentul ei avea 38 de ani, era avut și necăsătorit.
 
Dar, la scurt timp după logodna lor, adevărul a început să iasă la iveală. Presupusul bărbat necăsătorit avea o soție și patru copii.
 
Am fost șocată, mi-a zis Jasmin. (Mi-a cerut să-i folosesc doar primul nume, ca să protejez intimiutatea familiei ei). După ce a aflat de soția lui, bărbatul a susținut că e divorțat, dar problemele de familie îl duceau mereu înapoi la prima soție. De fapt, nu era divorțat, dar tatăl lui Jasmin l-a plăcut, așa că s-au căsătorit în fața imamului – o căsătorie religioasă, dar nu și juridică.
 
Jasmin e una dintre cele 2,5 milioane de persoane siriene care au fugit în Turcia. Multe dintre ele s-au stabilit în Gaziantep. Dintre femeile refugiate de acolo, cam un sfert sunt analfabete, conform unui studiu recent întocmit de fundația turcă pentru drepturile femeilor Kamer. Multe au recurs la căsătorie ca să iasă din situația nefericită – din păcate, mulți dintre bărbații cu care se căsătoresc au deja o soție.
 
Citește mai jos
 
 
Principalul motiv e sărăcia, a zis Aynur Yildiran, directoarea biroului Kamer din Gaziantep. Sunt în încurcătură într-o țară străină. Vor să aibă stabilitate. Mamele cred că le vor salva viețile fetelor dacă le mărită. Speră că vor primi cetățenie turcă. Chiar dacă știu că bărbatul mai are o soție, găsesc scuze de genul: „Poate că prima soție nu i-a putut face copii, e un bărbat de treabă."
 
Femeile sunt confuze în legătură cu ce presupune o căsătorie. Yildiran a zis că în Siria e legal să ai până la patru soții și toate au drepturi egale. În Turcia, deși căsătoriile poligame sunt la ordinea zilei, doar prima soție are drepturi legale. Ca a doua soție, o femeie siriană nu poate aplica pentru cetățenie turcă; u poate cere compensa ție în caz de divorț și nici nu poate obține custodia copiilor rezultați din căsătorie.
 
Femeile siriene abia încep să realizeze cât de vulnerabile sunt în această situație, mi-a zis Yildiran.
 
 
 
Guzelvado, un cartier din Gaziantep, Turcia, unde s-au refugiat mulți sirieni. Fotografia autoarei.
 
Sirienii încep, treptat, să obțină drepturi legale și permise de muncă în Turcia. Activiștii spun că femeile au început să ceară ajutor din partea organizațiilor, dar asta tot nu le împiedică să devină soțiile unor turci deja căsătoriți.
 
Jasmin e una dintre cele norocoase. Soțul ei n-a divorțat de prima soție, dar reușește să mențină două vieți separate cu două familii separate. Mi-a zis că a cunoscut-o pe soția cealaltă și că s-au plăcut una pe alta, dar tot se teme că va fi abandonată. Dacă soțul o părăsește, nu are cum să ceară 
 
 
Refugiații sirieni din Gaziantep sunt, de obicei, foarte săraci – unii și-au pierdut averile în război, alții erau săraci dinainte – și nu mai au legături cu țara mamă. Pentru femeile care au fost abuzate prin taberele de refugiați, o căsătorie poate însemna o salvare, conform spuselor lui Erkan Sahin, membră a Partidului Kurd Democrat.
 
Dar unii argumentează că femeile siriene sunt exploatate în aceste căsătorii, pentru că nu au protecția legală a primei soții.
 
Ibrahim Caner, membru al grupului religios pentru drepturile omului Mazlumder, mi-a zis că mulți dintre acești bărbați își ascund a doua soție de prieteni și familie, pentru că adevăratul scop pentru care au luat-o e sexul și nu vor să o integreze complet în viața lor. Iar apoi, după ce se plictisesc, pot abandona femeia fără să sufere consecințe negative.
 
Citește și: Copiii refugiați desenează criza refugiaților
Zeliha, o refugiată siriană de 56 de ani, mi-a zis că avea o casă mare în Siria înainte ca ea și copiii ei să fie obligați să caute refugiu în Turcia. Aici locuiește într-un apartament mic, fără ferestre, și se simte foarte prost că depinde de ajutor de la străini, acum că e refugiată.
 
Pe deasupra, a trebuit să accepte ca fiica ei în vârstă de 24 de ani să se căsătorească cu un bărbat turc în vârstă de 32 de ani care are deja o nevastă și trei copii. Zeliha mi-a zis că bărbatul a promis că va divorța de soția lui, dar ea nu-l crede. Acum, fata Zelihnei locuiește cu soțul ei în orașul sud-estic Maras.
 
El și familia lui au acceptat-o cu bucurie pe fata mea, mi-a zis Zeliha. El a promis că n-o va părăsi niciodată. Dar femeia n-are încredere în el și susține că e posibil să fie și abuziv cu fata ei.
 
 
 
Mayada, o refugiată siriană de 35 de ani care a evitat să se recăsătorească. Fotografia autoarei.
 
Activiștii locali spun că femeile siriene ar putea evita aceste situații dacă și-ar găsi de lucru și ar avea independență financiară. Multe femeie ar prefera să aibă joburi în loc de soți, conform spuselor lui Majdoulin Elbe, coordonatoarea siriană a organizației caritabile Mercy Corps. Nu ar avea salarii prea mari, dar nu le deranjează, mi-a zis Elbe. De multe ori au șanse mai mari decât bărbații să-și găsească joburi ca bucătărese sau menajere.
 
Elbe mi-a zis că organizația ei le ajută pe femeile siriene să depășească bariera de limbă și să învețe lucruri despre obiceiurile și legile locale. În ciuda acestor eforturi, tot nu există suficiente joburi pentru toți refugiații, așa că unele femei siriene recurg la căsătorie.
 
Pentru cele care și-au găsit de muncă, rezultatele sunt mai promițătoare. Mayada, o refugiată siriană în vârstă de 35 de ani, lucrează într-un magazin de haine. Mi-a zis că nu vrea să se recăsătorească niciodată după ce a divorțat de un soț abuziv și a pierdut custodia celor trei copii acum 15 ani. Viața ca refugiat în Turcia e dură, dar se poate întreține singură și nu are nevoie de un soț.
 
„Nu am încredere în bărbați", mi-a zis. „Nici în sirieni, nici în turci."

Alte articole

Get connected with Us

Subscribe to our newsletter

القسم العربي

برنامج نموذجي للاجئيين السوريين في رومانيا برنامج نموذجي للاجئيين السوريين في رومانيا
CS-R
 ضمن برنامج   Start I    لا عادة توطين اللاجئين السوريين   يستمر قدوم العائلات السورية من تركيا واليونان .  في الشهر الماضي قدم الى رومانيا 11عائلتين سوريتين من تركيا  عن طريق مطار بوخارست...
نجاح كبير لدورات تعليم اللغة الرومانية نجاح كبير لدورات تعليم اللغة الرومانية
CS-R
المشتركات في دورات تعلم اللغة الرومانية المجانية و التي دعت اليها جالية السوريين في رومانيا بالتعاون مع مؤسسة Activrandom  تسير بشكل ممتاز وقد صرحت مشرفة الدورة ان الفتيات السوريات يتعلمن...
Samir Zannoun Samir Zannoun
CS-R
رئيس الجالية الأردنية في رومانيا المنسق العام لمجلس تنسيق الجاليات العربية والماركز الإسلامية ناشط سياسي ....
دورات  مهنية تخصصية للسوريين دورات مهنية تخصصية للسوريين
CS-R
بالتعاون بينActivRandom  وجالية السوريين في رومانيا سيقام الدورات التخصصية التالية : تصفيف الشعر  الكوافير المناكير وتقليم الاظافر جليسة الأطفال جزار ( قصاب ) ادخال بيانات ومعلومات للكمبوترات جرسون (النادل ) مدلك ( عامل مساج ) شروط الدورات : ان...